Nový depozitář | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Nový depozitář

8. října 2023

PELHŘIMOV: Nový depozitář

Kraj postaví nový depozitář v Pelhřimově. Umístí sem také archeologické sbírky.

Už příští rok chce Kraj Vysočina zahájit stavbu centrálního depozitáře v Pelhřimově. Novostavba vyroste v místě bývalých dílen Střední průmyslové školy Pelhřimov v ulici K Silu. Dvoupodlažní objekt poskytne prostor pro uložení sbírkových předmětů, především těch archeologických, na desítky let. „Depozitář využije Muzeum Vysočiny Pelhřimov, Jihlava, Třebíč i Havlíčkův Brod. Vedle velkorysých skladovacích prostor vzniknou také odborné pracovny a karanténní prostory včetně technického zázemí,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Nová budova bude sloužit jako hlavní depozitář pro Muzeum Vysočiny Pelhřimov, které si zde podle projektu zřídí také odborné specializované pracovny. Do Pelhřimova se v budoucnu bude soustředit centrální úložiště velké části krajské archeologie. Třebíčské a havlíčkobrodské muzeum budou prostor v Pelhřimově užívat jako vedlejší depozitář, tuto možnost bude mít také Galerie výtvarného umění Havlíčkův Brod.

Krajská muzea aktuálně vlastní více než milion sbírkových souborů a předmětů. „Díky práci archeologů jejich počet dále narůstá. Například jeden výzkum rybníka může čítat i osmnáct tisíc položek, které je třeba uložit do 152 inventárních krabic,“ přiblížil náměstek hejtmana pro kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a mezinárodní vztahy Roman Fabeš. Kraj má zákonnou povinnost archeologické sbírky vést a spravovat. Nejrozsáhlejší soubor předmětů nyní spravují Muzea Vysočiny Třebíč a Jihlava.

Správné uchování sbírkových předmětů mají v novém depozitáři zajistit speciální technologie. „Uložení sbírek má svá pravidla. Více než teplota je důležitá regulace vlhkosti, především u kovových předmětů či negativů. Ty budou společně s fotografiemi uchovány v odděleném prostoru,“ informoval radní pro oblast majetku Karel Janoušek s tím, že část vlastní spotřeby energie na provoz těchto technologií pokryje střešní fotovoltaika.

Stavbě bude předcházet demolice stávající budovy, která je v nevyhovujícím stavu. Práce by měly začít už na jaře příštího roku. Samotná výstavba včetně úložného a dalšího vybavení hrazená kompletně Krajem Vysočina s odhadovaným rozpočtem 269 milionů korun je plánovaná na dva roky. Podle Karla Janouška je budova navržena prostě a účelně tak, aby vizuálně přirozeně zapadla do průmyslové zóny. Na pozemku bude ponechán volný prostor pro případné přechodné venkovní ukládání nebo rozšíření objektu.

V současnosti mají muzea Kraje Vysočina k dispozici depozitář v Třebíči na rohu ulic Znojemská a Kosmákova, který svou funkci plní patnáct let, další pak už deset let funguje v Jihlavě v areálu Střední uměleckoprůmyslové školy Jihlava-Helenín. Například havlíčkobrodské krajské muzeum své sbírky prozatím ukládá v komerčních prostorech.

Zdroj text a foto: Krajský úřad Kraje Vysočina.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum