Praktická sestra | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Nový obor praktická sestra

5. září 2024

PELHŘIMOV: Nový obor praktická sestra

Nemocnice Pelhřimov otevřela nové odborné učebny pro žáky oboru Praktická sestra.

Nemocnice Pelhřimov ve spolupráci se Střední průmyslovou školou a Středním odborným učilištěm Pelhřimov slavnostně otevřela 5. září 2024 nové odborné učebny určené pro studenty oboru Praktická sestra. Tento obor významně přispívá při výchově kvalifikovaného personálu, který je pro zdravotnická zařízení v regionu nezbytný.

Studium je čtyřleté, ukončené maturitní zkouškou. Všeobecné předměty jsou vyučovány v prostorách střední průmyslové školy a odborná výuka je soustředěna do nově vybavených učeben. Ty se nacházejí v prvním patře bývalého Dětského pavilonu. Učebny jsou speciálně uzpůsobeny pro skupinovou výuku a praktický nácvik zejména v oblasti ošetřovatelských předmětů. Studenti zde budou získávat teoretické znalosti a praktické dovednosti v základních ošetřovatelských postupech než nastoupí na reálná oddělení nemocnice. V patře nechybí ani denní místnost a šatna, které studentům poskytnou potřebné zázemí pro výuku. Připraveny jsou také dva vzorové pokoje, které demonstrují reálné prostředí nemocnice. „Tento obor je pro naši nemocnici i celý region zcela zásadní. Vzdělávání sester přímo na místě, v reálných podmínkách zdravotnického zařízení, je skvělým způsobem, jak zajistit vysokou úroveň jejich odborné přípravy a udržet kvalifikovaný personál v našem regionu. Děkuji všem, kteří se na realizaci tohoto projektu podíleli,“ sděluje Radim Hošek, ředitel Nemocnice Pelhřimov a dodal, že v pelhřimovské nemocnici aktuálně pracuje zhruba 340 všeobecných a praktických sester.

Lukáš Tříska, ředitel Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště Pelhřimov, dodává: „Otevření těchto učeben je velkým milníkem v našem vzdělávacím programu. Spolupráce s nemocnicí nám umožňuje nabízet studentům kvalitní praktickou výuku přímo v prostředí, kde jednou budou možná pracovat.“ Jak informoval radní Kraje Vysočina Jan Břížďala, Pelhřimov byl v rámci kraje posledním krajským městem, kde středoškolský obor všeobecná sestra v nabídce škol chyběl. „Myšlenku jsme díky nemocnici a naší průmyslové škole přetavili v reálný projekt a nový obor mohl být zapsán. Nemohu vyloučit, že pro další školní roky budeme usilovat o navýšení kapacity ročníku až na 30 žáků,“ uvedl Jan Břížďala. Vladimír Novotný, radní Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví v rámci slavnostního zahájení výuky v prostorách krajské pelhřimovské nemocnice zdůraznil, že v nových žácích vidí velký potenciál. Věří, že mnoho absolventů zůstane ve zdravotnictví a nastoupí například do pelhřimovské nemocnice, kde odborně posílí současný tým. “Je skvělé, že žáci už v době svého studia budou pracovat přímo vedle běžného provozu, s přístroji, které jsou v rámci péče využívány a budou nasávat atmosféru této instituce,“ doplnil Vladimír Novotný.

Absolventi oboru „Praktická sestra“ najdou uplatnění ve zdravotnických službách lůžkového i ambulantního typu, ale i v sociálních službách jako jsou například domovy pro seniory nebo domovy se zvláštním režimem.

Zdroj: Nemocnice Pelhřimov.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum