Čertovské rojení v Pelhřimově | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Čertovské rojení v Pelhřimově

6. prosince 2017 - Miroslav Galko

Včera bylo 5. prosince. A protože ten den chodí Mikuláš, andělé a také čerti, konalo se v Pelhřimově opět po roce Čertovské rojení. A kde jinde než v "Pelhřimovském pekle" (starší článek).

Úderem půl čtvrté se otevřela pekelná brána a vyhrnulo ven se na dvě desítky čertů a čertíků hledající zlobivé děti, které by mohli strčit do pytle a odnést sebou do zpátky do pekla. Tam na ně čekal Lucifer se svými pomocníky.

Ale nejdříve všechny u brány čekal čert co měl hlídku a rozděloval příchozí na dětské a dospělé hříšníky. Podle toho každý musel zaplatit poplatek 5 nebo 10 Kč. Na "Čertovské rojení" bylo vstupné sníženo na polovic.

Po vstupu do Pekla čerti nahlédli do knihy hříchů a případně musel hříšník vlézt na váhu hříchů. Pak už následoval Lucifer na pekelném trůnu. S každým příchozím promluvil, pak každému domluvil a teprve potom jste mohli Peklo opustit :-)

Mezitím na náměstí "U Stromečku" začala nadílka. Mikuláš s Andělem rozdávali dětem balíčky za básničku a v půl šesté se přesunuli do kaple sv. Kříže kde "Čertovské rojení" skončilo.

Čertovské rojení v Pelhřimově

Čertovské rojení v Pelhřimově 5. prosince 2017.

Hou hou hou čerti jdou,

hříšníky si odnesou.

Kniha hříchů je prozradí,

čerti už se na nic neptají.

Strčí je do pytle a hodí na záda,

tady přestává veškerá zábava.

Spasí je mikuláš a andělé překrásní,

za krátkou básničku před čerty ochrání.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum