Bitětice | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Kaple Bitětice

V Bitěticích na návsi stojí rekonstruovaná kaple zasvěcená sv. Maří Magdaleně a u ní křížek. Dnešní ráz kapličky pochází z roku 1937, okolí bylo upraveno po poslední válce.

Název vesnice se vyvíjel od varianty Byetyeticz, Byeteticz (1379), Bytyetytz (1390), Bytyeczycz (1415), Bytieticze (1593). Místní jméno znamenalo ves lidí Bieťatových. Pojmenování je rodu ženského, čísla pomnožného, genitiv zní Bitětic.

Bitětice (německy Bitietitz) je malá vesnice ležící 5,1 km severozápadně od okresního města Pelhřimov, jehož je částí, na okraji kraje Vysočina. V současné době žije v Bitěticích okolo 40 stálých obyvatel. V roce 2006 byl ve vesnici založen osadní výbor. Každoročně se společně se sousední vesnicí Lipice pořádá masopustní průvod a další společenské a kulturní akce.

První zmínka o vsi pochází z roku 1379 v souvislosti s řečickým panstvím. Nejstarší tvar zní Bietětice a znamenal ves lidí Bieťatových (podle paměťníků bylo ve staré již ztracené kronice zapsáno, že ves byla založena rodem Bíťat). Vzhledem k nadmořské výšce to bývala vždycky jen menší osada. V roce 1379 měla 14 gruntů osedlých (pro srovnání sousední Lipice 18 a Bácovice 25). Když nastala možnost volného stěhování, zůstaly dva grunty pusté (říkalo se jim poustky). Řečické vrchnosti to ale nevadilo, protože majetek jí zůstal a robotou se nechalo zajistit obdělávání. V robotních povinnostech zde bylo uloženo orání, svážení sena (2 fůry za půldne), vožení dříví na řečický hrad, odvážení slámy apod. Jako nápravník zde tenkrát vykonával službu s kuší Kyjík starý, po něm pak Nyklík.

Zdroj: Wikipedie

Fotogalerie:

Fotografie a video ze 7. května 2017.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum