Kaple sv. Kříže | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Slavnostní otevření kaple sv. Kříže

27. října 2015 - Miroslav Galko

27. října 2015 byla po třech letech revitalizace slavnostně otevřena kaple sv. Kříže - Kalvárie v Pelhřimově.

Něco z historie:

Pelhřimovský měšťan a radní Jan Kryštof Blažejovský dal roku 1671 vybudovat nad městem kapli Božího hrobu podle jeruzalémského vzoru. Měla předsíň a vlastní Kristův hrob. Roku 1750 byla kaple rozšířena o přístavbu kostela s věží a uvnitř byla vyzdobena malovaným cyklem Kristova utrpení.

Historické foto Kaple sv. Kříže

Při josefinských reformách byla prodána do soukromých rukou, dál však chátrala nedostatečnou údržbou. Městská rada se roku 1865 usnesla, že ji zboří a vystaví kostel nový. Prostředky na něj sbíral již několik let pelhřimovský děkan P. Vojtěch Holý. Návrh místního stavitele Josefa Šlechty byl realizován v letech 1883 - 1886 a proveden v pseudogotickém slohu. Podél přístupového schodiště vedla Křížová cesta.

Základní kámen kaple byl položen dne 3. května 1883. Slavnostní vysvěcení dokončené kaple bylo provedeno P. Vojtěchem Holým 18. července 1886.

Historické foto Kaple sv. Kříže

Současnost:

Velmi zchátralý objekt z majetku Římskokatolické farnosti Pelhřimov získalo do svého vlastnictví v roce 2012 Město Pelhřimov, které si dalo za cíl celkovou revitalizaci kaple a její zpřístupnění veřejnosti. S obnovou se začalo téměř okamžitě. A po třech letech byla celková revitalizace dokončena.

Rok 2009, autor: Honajz

Při opravách věže byla objevena měděná schránka válcovitého tvaru. Ve schránce byly uloženy různé dobové spisy, noviny, fotografie a mince, pocházející jednak z roku 1883, kdy byl kostel nově postaven, a dále z roku 1928, kdy proběhla instalace nové krytiny na věži.

Z nalezených dokumentů byly pořízeny kopie pro zaarchivování a poté se ve schránce vrátily zpět na místo, kde byly nalezeny.

Autor: Petr1888

Celkové náklady na revitalizaci budou do článku doplněny později. Snad jen zajímavost, že vitrážové zasklení bylo financováno formou donátorství soukromými osobami.

Zde se můžete podívat na virtuální prohlídku kaple před revitalizací:

Zdroje:

Wikipedie

Městský úřad Pelhřimov

Pelhrimovsko.cz

Fotogalerie:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum