Malé muzeum Bible | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Malé muzeum Bible

29. června 2016 - Miroslav Galko

Malé muzeum Bible se nachází ve Starém Pelhřimově číslo popisné 45. Otevřeno bylo 1. února 2016. A zřízeno spolkem "Biblický teologický seminář", sběratelem Biblí a správcem muzea je teolog Vladislav Donát. Muzeum vlastní téměř 400 výtisků Biblí v 60 jazycích.

Video: Biblický teologický seminář

V první místnosti muzea si návštěvníci mohou detailněji prohlédnout knihtisk a jak to fungovalo s tištěním knih. Celý proces od výroby ručního papíru (venkovní workshop), přes sazbu až po tisk. Vše je možné si v muzeu vyzkoušet - ruční sazbu a vytisknout stránku na replice středověkého knihtisku.

Další bod je o historii schovávání a pašování Biblí v minulých dobách, když byla Bible kralická zakázaná. Od doby pobělohorské až do nedávno minulé před rokem 1989. Bible se schovávaly v důmyslných úkrytech, ať už to bylo ve stodole ve vydlabeném trámu, v dřevěné podlaze pod prknem a v jednom pekařství na Vysočině se dokonce Bible dostala zapečená do chleba. Pekař totiž při návštěvě komise co zabavovala Bible, ji odhodil do těsta a jeho pomocník, který netušil co se stalo, dal těsto do pece a zapekl ji.

Za socialismu pak sice již Bible zakázaná oficiálně nebyla, ale počet výtisků byl tak silně omezen, že se sem pašovaly například v polstrování automobilu ze západních zemí.

V druhé místnosti jsou vystaveny historické Bible a Bible v novodobých jazycích. Například Korejština, Japonština, Arménština, Telugu, Nepálština, Rómština, Esperanto a další. Mimo to je zde i Bible psaná v Braillově písmu pro nevidomé. Další vydání jsou speciální, pro děti, kufříkové, motorkářské, pro kamioňáky a další.

Zvláštnosti muzea: Nejmenší Bible na světě - čtvereček 5x5 mm na kterém je vylaserován text Bible v hebrejštině. Nepromokavá Bible, která je vystavena v akváriu s rybičkou. Lego nebo Minecraft Bible. Vystavena je i kopie Bible na mikrofilmu 4x4 centimetry (z roku 1971), která se dostala až na Měsíc v Apollu 14.

Na závěr ve třetí místnosti, mimo velké knihovny, jsou ty nejvzácnější kousky: originál Bible kralické (1587), Bible Melantrichova (1549), Lutherova Bible (1594) a Bible svatováclavská (1715).

Přes krátkou existenci, muzeum již nasbíralo několik rekordů:

Nejvíc druhů vydání Bible - 357 různých druhů vydání. Jedná se nejen o historická a novodobá vydání českých Biblí, ale také o cizojazyčná vydání v 59 jazycích, včetně Biblí hebrejských, řeckých, arabských, či korejských (1. února 2016).

Nejdelší linoryt vytvořený návštěvníky festivalu - každý z 234 zúčastněných návštěvníků festivalu Pelhřimov - město rekordů jednou otiskl linoryt. Jednotlivé linoryty o rozměrech 58,5 x 21 cm byly tištěny těsně za sebou na 138 m dlouhý pás, který byl před tiskařským pásem odvíjen a po otištění obrazu opět navíjen na špulku. Každý účastník na svůj linoryt dopsal fixem své pořadové číslo a podpis (11. června 2016).

Mimo již zmíněné výroby ručního papíru, sazby a tisku se můžete zapojit do ručního přepisu Bible, nebo zkusit psát brkem a inkoustem některé z kázání Jana Husa.

Sbírka je stále rozšiřována a zvažuje se rozšíření i celého muzea.

Určitě návštěvu muzea doporučuji všem. Výklad je zajímavý a poutavý a na své si přijdou všichni i děti.

Malé muzeum Bible na adrese Starý Pelhřimov 45.

Otevírací doba: Pondělí - sobota 10:00 - 17:00 a v neděli 12:00 - 17:00. Nebo po předchozí telefonické domluvě - 774 998 246, i v jinou dobu.

Vstupné: Dospělí 50 Kč, děti od 6 let 30 Kč, senioři 30 Kč a rodinné vstupné 120 Kč.

A úplně na závěr. Víte že Bible je nejvíce překládanou (2800 světových jazyků) a vydávanou knihou světa (více než 7 miliard výtisků)?

Facebook: Malé muzeum Bible

Webové stránky: Malé muzeum Bible

Fotogalerie:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum