Pejclova mlékárna | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Pejclova mlékárna

Parní mlékárna a sýrárna v Pelhřimově - Pejclova mlékárna

Článek o historii mlékárny Josefa Pejcla. Měli by jste zájem o pokračování? Můžete psát dole do komentářů.

V roce 1927 založil Josef Pejcl (Vratišov *1897) v Rynárci parní mlékárnu a sýrárnu. Kronika obce Rynárec: 1927 - V domě čp. 48, bývalém to dvoře arcibiskupském, přestavěny stáje a zřízena tam strojní parní mlékárna nákladem obchodníka Josefa Pejcla.

Logo.

Po roce (1928) otevírá v Pelhřimově prodejnu mléka a mléčných výrobků (na dnešním Masarykově náměstí čp. 6). V roce 1929 zakládá v Praze odborný velkoobchod mléčnými výrobky a vejci.

V roce 1942 byla v Pelhřimově postavena soukromá mlékárna Josefa Pejcla.

Znárodnění: Vyhláška ze dne 18.8.1948 o znárodnění některých průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském. Písmeno D. - Mlékárny: "Josef Pejcl", Praha I, Michalská ul. č. 12 (majitel Josef Pejcl).

Po znárodnění v roce 1948 byla mlékárna začleněna do podniku Madeta - Mlékárenské Družstvo Táborské (z počátečních písmen vznikl název). Později (1960) vznikl podnik Jihočeské mlékárny pod nějž spadala i Madeta. Název společnosti na MADETA, a. s. byl změněn v roce 2002.

Zajímavý text je na Blogu Jaromíra Zemana: Od dvacátých let v minulém století, chudý hoch z vesničky Rynárec, začal snášet od zemědělců mléko. Nejprve jej nosil v bandaskách, později na trakaři, až se dopracoval k malému žebřiňáčku. Byl tak chudý, že měl kalhoty jenom s jednou kšandou a přes léto chodil bos jako mnozí jiní. V té době bylo oblečení jakousi známkou o majetnosti. Svojí pílí a houževnatostí v roce 1942 vybudoval a založil v Pelhřimově mlékárnu s názvem Josef Pejcl. Prosperující podnik rozvíjel, až se stal třídním nepřítelem a došlo ke znárodnění firmy. Ostatně nebyl sám. Dnes je majitelem a provozovatelem Madeta.

Když se otevíral nový podnik, byla hostina (dnes řečeno raut) a tam se sešli podnikatelé z celého města. Někdo se zeptal majitelky hotelu Slávie jak se vypracovala k vlastnictví hotelu na náměstí. Hrdě odpověděla, že se k tomuto majetku dopracovala od píky. Skutečně báječné v klidu bez uzardění odpověděl tazatel.

Zdroje:

Rodina Václavíkova

Lidové listy - 28. května 1939

Kronika obce Rynárec

Eprávo.cz

Blog Jaromíra Zemana

Fotogalerie

Fotografie a další materiál poskytla rodina Václavíkova.


Pejclova mlékárna Pejclova mlékárna
Šťastný průvodce Šťastný průvodce
Šťastný průvodce Šťastný průvodce
Šťastný průvodce Šťastný průvodce
Šťastný průvodce Šťastný průvodce
Šťastný průvodce Šťastný průvodce
Papírový pytlík Papírový pytlík
Papírový pytlík Papírový pytlík
Známky Pejcl Známky Pejcl
Prodejna Pejcl Prodejna Pejcl
Prodejna Pejcl Prodejna Pejcl
Výherce plemenného býka, vpravo prodejna Výherce plemenného býka, vpravo prodejna
Prodejna Pejcl Prodejna Pejcl
Prodejna Pejcl Prodejna Pejcl

Fotogalerie

První dvě fotografie z archivu redakce Pelhřimov. Třetí fotografie - budova mlékárny, můžete porovnat s první fotografií - Google Street View. Poslední - Rynárec čp. 48 kde Josef Pejcl začínal - Mapy.cz.


4 4
5 5
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum