Stromeček 2016 | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Rozsvícení vánočního stromku v Pelhřimově 2016

28. listopadu 2016 - Tisková zpráva - Městský úřad Pelhřimov + video Miroslav Galko

Vánoční strom na náměstí zazářil, svítí i svíčka na adventním věnci

Na sedm tisíc lidí si nenechalo ujít včera, o první adventní neděli, příjemné předvánoční setkání na pelhřimovském náměstí, spojené se slavnostním rozsvícením vánočního stromu. Program byl tradiční, ale přinesl také novinku – požehnání adventního věnce. Přítomní si nejprve poslechli adventní písně v podání dětí ze základní umělecké školy pod vedením Dany Bezstarostové. Poté zazněly sváteční proslovy.

Starosta František Kučera připomněl, že advent byl pro naše předky vždy jakýmsi zastavením, kdy po celém roku tvrdé práce měli před sebou několik týdnů, během kterých si mohli odpočinout a setkávat se se svými příbuznými a známými. Prozradil také, že on sám vyrůstal v rodině hajného a proto má Vánoce spojeny s osobními vzpomínkami na dětství, kdy chodil s maminkou do lesa pro vánoční stromek. „Přál bych vám všem, aby adventní čas a nastávající Vánoce pro vás byly časem klidným, pohodovým, plným setkávání, abyste omezili stres a nákupy dárků a shledali se v klidu a pohodě se svými rodinami,“ oslovil František Kučera zaplněné náměstí a na závěr pozval všechny přítomné 18. prosince na Zlatou neděli na radnici.

Celá fotogalerie zde >>>

Vikář Vítězslav Holý pak krátce pohovořil o křesťanském poselství Vánoc a zapálil první svíci na vystaveném adventním věnci, který požehnal. „Je potřeba, abychom si uvědomovali, že když rozsvěcíme jednotlivé svíčky na adventním věnci, tak i skrze nás má svítit dobrota, láska, pokoj a radost,“ řekl. Adventní věnec, který zhotovili obyvatelé pelhřimovského domova pro seniory, bude vystaven na pelhřimovské radnici, kam si jej všichni zájemci mohou přijít prohlédnout. Po těchto slavnostních chvílích už přišlo na řadu společné sborové odpočítávání pelhřimovských prvňáčků, po kterém se vánoční strom za velkého zvonění a radosti celého náměstí rozzářil.

Další program byl opět ve znamení hudby a zpěvu, ale také historie a tradic. Na náměstí totiž zněly písně v podání dua Melody Girls a pěveckého tria Single Dolls, zatímco v Muzeu Vysočiny si mohli zájemci vyslechnout povídání o historii adventního věnce.

Články z předchozích let - Rozsvícení vánočního stromku 2014 a 2015.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum