Vakcíny Moderna | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Kraj Vysočina obdržel prvních 700 vakcín Moderny

5. února 2021

Krizový štáb Kraje Vysočina: Kraj Vysočina obdržel prvních 700 vakcín Moderny, dalších 1 300 dávek by mělo dorazit příští týden

- Podle informací krajské hygienické stanice figuruje Kraj Vysočina na 12. místě mezi kraji v počtu COVID pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel, počty nakažených stagnují. (Kraj Vysočina – 328 případů na 100 tisíc obyvatel za posledních 7 dnů, lépe je na tom jen Moravskoslezský kraj a Zlínský kraj)

Ilustrační foto Mapy Google

Podezření na britskou variantu – za poslední týden evidováno v na Vysočině 51 podezřelých výskytů, což je přibližně stejný počet jako za celý předcházející měsíc.

- AG testy – narůstá zájem o antigenní testování, nyní se provádí cca 700–800 testů denně (zájem ze strany pendlerů, což souvisí se změnou podmínek, za kterých mohou překračovat hranice do sousedních států).

- Aktuální výpomoc Armády ČR v Kraji Vysočina:

Antigenní testy – vždy 2 příslušníci armády v Nemocnicích Třebíč, Havlíčkův Brod, Pelhřimov (do 28. 2.)

Pomocný personál – 4 příslušníci v Nemocnici Třebíč (do 14. 2.), 10 příslušníků v Nemocnici Havlíčkův Brod (do 8. 2., nebude požadavek na prodloužení)

- Náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný informoval, že k dnešnímu dni je v krajských nemocnicích hospitalizováno 20 COVID pozitivních pacientů na JIP a 19 pacientů na umělé plicní ventilaci, dalších 177 pacientů s diagnózou COVID-19 vyžaduje nemocniční péči na vyčleněných standardních lůžkách. Počet nemocných zaměstnanců se od úterý 2. února drží pod číslem 100.

- V úterý 2. února dorazila na Vysočinu další tři plata vakcíny Pfizer/BioNTech a také poprvé 700 dávek očkovací látky Moderna, dalších 1 300 dávek Moderny se očekává příští týden. Stále se očkuje prioritní skupina 1A, tedy zdravotníci z nemocnic i z terénu, senioři v pobytových zařízeních a registrovaní senioři 80+. V tuto chvíli už je naočkováno cca 120 praktických lékařů, dalších 100 by mělo být naočkováno v příštích 14 dnech. V souhrnu od 31. 12. 2020 obdržel Kraj Vysočina 15 boxů, tedy 17 550 dávek. Z ministerstva zdravotnictví bylo avizováno, že ještě následující 2–3 týdny musí kraje počítat se sníženou dodávkou vakcín Pfizer/BioNTech.

- Hejtman Vítězslav Schrek také informoval o dodávkách očkovací látky AstraZeneca. „Předpokládali jsme, že tato vakcína bude primárně určena do ordinací praktických lékařů, aby lékaři mohli začít očkovat přímo ve svých ordinacích. Bohužel z posledního vyjádření pana premiéra vyplývá, že i AstraZeneca musí být používána pouze v očkovacích centrech. Osobně ale věřím, že toto rozhodnutí ještě není definitivní a podaří se ho společným jednáním hejtmanů s premiérem a ministrem zdravotnictví změnit,“ řekl hejtman Schrek.

- Očkovací místa fungují nadále ve všech pěti krajských nemocnicích. Velká očkovací centra se intenzivně připravují v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Třebíči a Žďáře nad Sázavou. Jako první by mělo být spuštěno Očkovací centrum Pelhřimov v Kulturním domě Máj, a to pravděpodobně od 17. února. Do kulturního domu se přesune očkování z pelhřimovské nemocnice, protože v jejím areálu probíhají rozsáhlé stavební úpravy a pohyb lidí, kteří míří na očkování, je zde značně komplikovaný. Provoz Očkovacího centra Pelhřimov zatím plně zajistí personál nemocnice. Ostatní centra v největších regionálních městech by měla začít fungovat ve druhé polovině března. O finálním umístění center už je s konečnou platností rozhodnuto v Jihlavě (ATX centrum v Hruškových Dvorech) a také v Třebíči (Kulturní dům Fórum). Jak zdůraznil hejtman Vítězslav Schrek spuštění velkých očkovacích center bude záviset zejména na dostatečném množství očkovacích látek. V případě, že se dodávky vakcín v budoucnu mnohonásobně navýší, je možné, že další očkovací centra vzniknou i v některých menších městech na Vysočině.

- Krajský odbor informatiky aktuálně pracuje na vývoji SW pro plánování směn ve velkých očkovacích centrech a pro provoz očkovacích míst.

Zdroj: Krajský úřad Kraje Vysočina, ilustrační foto Mapy Google.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum