Chrámové družstvo | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Chrámové družstvo - 100 let

12. listopadu 2022

KALENDÁRIUM PELHŘIMOVA: Chrámové družstvo - 100 let

16. listopadu 1922 - Děkan Msgre. František Bernard Vaněk, založil na pelhřimovském děkanství - Chrámové družstvo pro Republiku československou.

Chrámové družstvo mělo za cíl pozvednout úroveň výzdoby církevních staveb a církevního umění obecně. V družstvu byla soustředěna řada vynikajících výtvarníků a uměleckých řemeslníků, kteří měli na starost výzdobu kostelů v celé zemi. Restaurovány byly historické předměty a vyráběna nová umělecky hodnotná zařízení kostelů. Družstvo a jeho dílny, mělo sídlo v domě čp. 17 na náměstí.

Zpočátku družstvo obstarávalo a kostelům dodávalo mešní víno, kadidlo, olej do věčných lamp a knoty do svíček. První měsíce existence nebyly lehké, a děkan Vaněk činnost družstva financoval ze svých peněz a členové představenstva pracovali zdarma. Družstvo se postupně začalo rozvíjet a z nevelkého sdružení se rozrostlo na prosperující podnik. A tak o čtyři roky později, v roce 1926, dokonce otevřelo pobočku v Praze.

Další informace o Chrámovém družstvu zde:

https://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2019/10-2019/chramove-druzstvo-v-pelhrimove

Na fotografiích: Pamětní deska. Původně byla umístěna nad hlavním vstupem do budovy děkanství čp. 8 v Pelhřimově. Nyní je umístěna na zahradním domku F. B. Vaňka v Děkanské zahradě.

Zdroj: Ateliér Šechtl a Voseček.

Fotografie ze současnosti: 11. listopadu 2022, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Chrámové družstvo - 100 let

Chrámové družstvo - 100 let. Foto pamětní desky: Ateliér Šechtl a Voseček. Fotografie ze současnosti: 11. listopadu 2022, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

1. Pamětní deska. 2. Děkanství v Pelhřimově. 3. Pamětní deska. 4. Masarykovo náměstí čp. 17. 5. Domeček v Děkanské zahradě - současné umístění pamětní desky.


 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum