Sporthotel a zimák | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Sporthotel a zimní stadion

21. listopadu 2022

PELHŘIMOV: Sporthotel a zimní stadion

Výstava všech soutěžních návrhů na Sporthotel a opláštění zimního stadionu v Pelhřimově. Vystavené návrhy je možné vidět od 18. listopadu do 9. prosince 2022 ve vstupním prostoru čp. 3 na Masarykově náměstí v Pelhřimově. Otevřeno ve všední dny od 8 do 17 hodin.

Otevřená architektonicko-projektová soutěž na budoucí podobu Sporthotelu má svého vítěze.

Otevřená architektonicko-projektová soutěž na budoucí podobu ubytovacího objektu, návrh nového opláštění obálky budovy zimního stadionu a návrh řešení přilehlých ploch veřejného prostranství v Pelhřimově má svého vítěze. Je jím pražské Studio Boele a autoři Pavel Fajfr, Petr Šuma a Dara Vitudanish. Jejich návrh vybrala porota z celkem sedmi studií. Volbu odborné poroty stvrdila Rada města Pelhřimov na svém zasedání 31. 10. 2022.

“Výběr mezi představenými návrhy nebyl jednoduchý, každý z nich měl odlišný pohled na možné architektonické řešení Sprorthotelu a zimního stadionu. Byla to první architektonická soutěž v Pelhřimově, a tak pevně věříme, že se nám podařilo najít architektonicky i konstrukčně zdařilé a velmi kreativní řešení, které bude respektovat nároky moderní doby. Hlavním cílem je zajistit potřebný komfort nejen pro občany města, ale také podpořit rozvoj turismu a zároveň zvýšit atraktivitu sportu v Pelhřimově,” uvedl Ladislav Med, starosta města Pelhřimova a místopředseda soutěžní poroty.

Na vítězném návrhu porota nejvíce ocenila kvalitní architekturu a jeho čistý a silný výraz, který vynikal oproti ostatním projektům. Porota vyzdvihla rovněž úroveň komunikacenové budovy se stadionem, atraktivitu ubytování i jiné, než sportovní klientely. Kladně bylo ohodnoceno i dopravní řešení a parkování. Kladně ocenila i použití prefabrikovaných materiálů v částích návrhu. Celkově porota ohodnotila tento návrh za vysoce kultivovaný.

„Dík patří vyhlašovateli za to, že se rozhodl zvolit pro výběr nejvhodnějšího návrhu (a jeho zpracovatele) otevřenou architektonickou soutěž. Stejně tak všem soutěžícím, kteří velkým množstvím práce, které vložili do zpracování soutěžních návrhů, poskytli porotě dostatek informací pro to, aby mohla odpovědně posoudit potenciál zadání a z návrhů vybrat ten, který tento potenciál dokáže zúročit nejlépe. Dík patří rovněž organizátorovi soutěže za kvalitní přípravu a zajištění hladkého průběhu soutěže, od přípravy po její vyhodnocení. Závěrečná doporučení poroty pro dopracování vítězného návrhu dávají tušit, že může na základě výsledků soutěže vzniknout kvalitní stavba, která bude dobře sloužit všem, jimž je určena, včetně provozovatele,” říká architekt Radek Kolařík, předseda poroty soutěže.

Z vítězného návrhu je zřetelné, že revitalizovaný stadion, i navržený sporthotel, spolu s přilehlými veřejnými prostory vytvoří nové pulzující srdce Pelhřimovského sportovního areálu. Hmota propojených budov člení a moderuje veřejné prostory v okolí – ze severu ozeleněné rušné parkoviště pro návštěvníky, ze západu kapacitní schodiště s rozptylovými prostory, a z jihu klidnější předprostor hotelu s aktivitami pro děti. Obě budovy mají společnou novou identitu, přesto jsou to zřetelně dvě budovy se svými specifiky. Stadion i Sporthotel pozitivně působí na své bezprostřední okolí a vítěžný tým k nim ve svém návrhu přistupuje jako k iniciačnímu projektu zatraktivnění areálu pro občany města a další návštěvníky.

Na druhém místě se umístil tým Studený architekti ve složení autorů Ján Studený a Peter Stec, porota ocenila jejich pragmatický přístup a nízkou nákladnost. Na třetím místě se umístil tým at DESTYL z Prahy, kde porotu zaujal nejvíce jejich přístup k energetickému řešení budovy.

Udělení cen v rámci soutěže o návrh s názvem „SPORTHOTEL PELHŘIMOV“ třem návrhům, a to:

  • 1. cena – soutěžní návrh č. 2 Boele/ Praha
  • 2. cena – soutěžní návrh č. 4, Studený architekti/ Bratislava
  • 3. cena – soutěžní návrh č. 6, at DESTYL/ Praha

Udělení skicovného čtyřem neoceněným návrhům:

  • soutěžní návrh č. 1, mackovič architecture/ Praha
  • soutěžní návrh č. 3, FVA/ Bratislava
  • soutěžní návrh č. 5, JAKUB KLAŠKA/ Velká Británie
  • soutěžní návrh č. 7, OK PLAN ARCHITECTS/ Humpolec

Soutěž byla až do zveřejnění finálních výsledků anonymní.

Veškeré informace k soutěži najdete na stránkách organizátora:

https://cceamoba.cz/souteze/pel

Foto 16. listopadu 2022, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz. Zdroj: Město Pelhřimov.

PELHŘIMOV: Sporthotel a zimní stadion

PELHŘIMOV: Sporthotel a zimní stadion. FOTOGALERIE: Vernisáž výstavy všech soutěžních návrhů Sporthotel Pelhřimov v KD Máj - 16. listopadu 2022.

Foto 16. listopadu 2022, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum