Stavba roku 2023 | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Stavba roku 2023

27. listopadu 2023

PELHŘIMOV: Stavba roku

Pavilon péče o rodinu Nemocnice Pelhřimov je Stavbou roku 2023.

Novostavba Pavilonu péče o rodinu krajské Nemocnice Pelhřimov získala v letošním 31. ročníku soutěže Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství titul Stavba roku 2023. Výherce porota vybírala z 38 užších nominací. Ocenění dnes organizátoři předali na slavnostním večeru v pražském Rudolfinu. Ocenění v podobě křišťálové lahve převzali na slavnostním ceremoniálu 24. listopadu 2023 Vladimír Novotný, náměstek hejtmana Kraje Vysočina za investora stavby a zřizovatele nemocnice, dále zástupci dodavatele stavby a architektů.

Novostavba pětipodlažního objektu se zázemím pro dětské, gynekologicko-porodnické a neurologické oddělení je umístěna v uzavřené části areálu Nemocnice Pelhřimov ve strmém svahu. Díky propojení novostavby s klíčovými provozy nemocnice pomocí tří nadzemních spojovacích krčků došlo ke zvýšení efektivity fungování nemocnice jako celku díky snazší dostupnosti centrálních operačních sálů a rychlejšímu řešení akutních stavů vyžadujících mezioborovou spolupráci dále zefektivnění zásobování napojením na pavilon gastro provozu.

Projekt nového pavilonu počítal s umístěním urologické a neurologické ambulance včetně hlavního vstupu v prvním nadzemním patře, ve vyšších patrech nachází zázemí dětské oddělení vč. lůžkového oddělení pro větší děti, kojence i batolata, porodnice, neurologická lůžková jednotka. V posledních patrech je umístěna ambulance gynekologie vč. jejího lůžkového oddělení a oddělení šestinedělí. V nejnižším jediném podzemním patře jsou parkovací stání a manipulační prostor pro transportní sanitky. Budova je realizována v pasivním standardu.

Tvar objektu byl navržen v minimalistické formě kvádru na sloupové podnoži, která je z části skryta zapuštěním do strmého svahu. Tím vzniká, při příchodu od hlavního vjezdu do areálu, dojem levitující hmoty, umocněn navíc vhodně zvolenou, plně prosklenou fasádou prvního, vstupního podlaží. Základní tvar kvádru je v místě zvlněného bočního svahu rozšířen na výšku tří podlaží čímž podporuje vnímání domu, který přirozeně vrůstá do přilehlého terénu. Hmota je doplněna o prosklené mosty propojující nový pavilon se sousedními objekty. Při hledání motivu výtvarného ztvárnění objektu se autoři inspirovali skalnatým svahem, z něhož vyrůstá nový pavilon a promítli ho do abstraktních motivů lomených čar propsaných do fasádního obkladu s dvojí hrubostí povrchu. Výraz fasády se tak pod dopadem slunečních paprsků proměňuje, jak z různých úhlů pohledu, tak také dle denní doby. Shodného motivu, avšak použitím živých barev, bylo užito při návrhu architektonicko-výtvarného řešení interiéru stavby.

Informace:

  • Investor: Kraj Vysočina
  • Investiční záměr: LT Projekt
  • Architektonické řešení: Obermeyer Helika a.s., Ing. Josef Kříž
  • Dodavatelé: PKS stavby, a.s., Metrostav
  • Stavba byla podpořena také dotací EU a velkorysým darem Nadace Dietra Morszecka

Porotce si ale získaly také další investorské počiny na Vysočině: rekonstrukce kostela sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou a návštěvnické centrum rodinného pivovaru Bernard v Humpolci. V porotě tento rok zasedl architekt Jan Vrana, architektka Martina Hovořáková, profesor Zdeněk Jiran, inženýrka Renata Zdařilová a docent Jan Pašek. Osobně navštívili všech 110 přihlášených staveb v Česku, trvalo jim to 15 dní a celkem na cestě urazili 6531 kilometrů.

Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií - Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Zdroj: Stavba roku 2023 a Krajský úřad Kraje Vysočina.

Prohlédněte si fotogalerii a video ze slavnostního otevření a první prohlídky zde >>>

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum