Sbírka vod | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Největší sbírka vod

16. února 2024

PELHŘIMOV - ŽELIV: Největší sbírka vod

Děti a pedagogové ze 6 zemí přivezli do Muzea rekordů v Pelhřimově vodu.

Žáci ze šesti zahraničních škol (Španělsko, Litva, Kypr, Řecko, Bulharsko a Itálie) přiletěli na pozvání ZŠ Želiv do České republiky a tráví v Želivě celý týden. Aktivita je zaměřena na téma Čistá voda. Celý projekt se jmenuje Shatter the grey! a orientuje se na enviromentální výchovu. V jeho rámci dorazili všichni zúčastnění do Pelhřimova a v Muzeu rekordů společně provedli další díl permanentně probíhajícího projektu Voda planety Země (největší soutok vod). Ze všech šesti zúčastněných zemí totiž měly společně s dětmi a jejich učiteli dorazily i vzorky vod z jejich domoviny. Ty byly slity prostřednictvím největšího nerezového trychtýře o výšce 225 cm a průměru horní části 207 cm, který je exponátem Muzea rekordů a je umístěn v jeho zahradě. Tento dílčí soutok pak putoval do pelhřimovské říčky Bělá.

Voda planety Země - největší sbírka vod

Muzeum rekordů v Pelhřimově realizuje dlouhodobý projekt „Voda planety Země – největší sbírka českých i světových vod“ od ledna 2005. Od zahájení tohoto rekordního počinu přiteklo pomocí trychtýře zapsaného v České knize rekordů do říčky Bělá i s dnešními příspěvky již 885 vzorků vod ze 76 zemí světa. Všechny vody jsou totiž následně při vhodných příležitostech prostřednictvím obřího trychtýře vlévány do Bělé, která se tak postupně (s jistou nadsázkou) stává řekou s největším počtem přítoků na světě. Přitekla do ní například voda z Nilu, Amazonky, Labe…).

Návštěvníci a příznivci Muzea vozí označené vzorky vod z nejrůznějších míst.

Kanadou, USA, Mexikem a Peru na západní straně mapy světa počínaje, Čínou, Indií a Japonskem na východní straně konče. Od polárních Špicberk a Finska na severu po Jihoafrickou republiku na jihu. V archivu Agentury Dobrý den se potkaly vody bájného města Inků Machu Picchu s vodami neméně bájné hory Ararat, ledovec z nejvyšší norské hory Galdhøpiggen se smísil s legendárními řekami Eufrat, Tigris a Ganga. Ledové kroupy, které decimovaly úrodu na Pelhřimovsku, se smíchaly s albánskými minerálními prameny a vodami jedné z posledních bašt socialismu – ostrova Kuby. Mezi nejexotičtější patří vody ze států Bahrain a Katar, nejvzdálenější vzorek přicestoval z Velkého bariérového útesu u Nového Zélandu. „Nejhlouběji“ nabral vodu při potápění na indonéském ostrově Bali Luboš Rafaj (při ponoru do 50 m), „nejvyšší“ voda pochází z afrického Kilimandžára. Hojně zastoupeny jsou ovšem i vody z České republiky, nově i z řeky Trnavy.

Seznam lokalit, z nichž vzorky vod již do Pelhřimova připutovaly: Albánie, Alžír, Antarktida, Austrálie, Bahrajn, Barma (Myanmar), Belgie, Brazílie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Čína, Dánsko (autonomní ostrov Grónsko), Egypt, Etiopie, Estonsko, Finsko, Francie, Guatemala, Holandsko, Hongkong, Chorvatsko, Indie, Indonésie, Itálie, Island, Izrael, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kosovo – autonomní oblast, Kostarika, Kuba, Kuvajt, Kypr (severní – Severokyperská turecká republika), Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Maroko, Mexiko, Německo, Nepál, Norsko, Špicberky, Nový Zéland, Omán, Peru, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Řecko, Salvador, Slovensko, Slovinsko, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Tanzanie, Tunisko, Turecko, Uganda, Uzbekistán, USA, Velká Británie, Venezuela, Vietnam.

Rekordní pokus „Soutok vod planety Země“ i nadále pokračuje, a pokud při svých cestách či ve svém okolí narazíte na zajímavou vodu, můžete ji do pelhřimovského Muzea rekordů přivézt i vy.

Zdroj: Agentura Dobrý den.

Největší sbírka vod

PELHŘIMOV - ŽELIV: Největší sbírka vod. Autor foto a video 7. února 2024, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum