Váňova vila | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Váňova vila

8. dubna 2017 - Miroslav Galko

Seriál o zajímavých budovách, domech a stavbách v Pelhřimově pokračuje: Váňova vila. Adresa: Pražská 127 Pelhřimov - Mapy.cz.

Vilu si nechal postavit v letech 1923 - 1924, podle návrhu pražského architekta Ing. Jana Legáta, MUDr. František Váňa (1889 - 1943) pro sebe a svou manželku Růženu. Vila byla postavena pro lékařské a nájemní účely se státní podporou, ale z větší části ji financoval tchán doktora Váni, ředitel pelhřimovské spořitelny Jan Křemen.

Srovnávací mapa, nahoře rok 1953 a dole 2010

Stavba je ve stylu meziválečného klasicismu s prvky pseudobaroka a pseudoempíru. Architekt Legát se inspiroval zámeckou architekturou těchto slohů a použil jejich typické prvky - portál s balkonovým arkýřem, mansardovou střechu a rizalit. K objektu původně patřila i velmi rozsáhlá zahrada s francouzskou úpravou. 

Váňova vila

Zajímavostí je, že zde MUDr. Váňa zvažoval zřídit sanatorium, protože u budovy byla velká zahrada původně sahající až ke Strachovské ulici. Horní část této zahrady později odkoupilo město a roku 1939 zde byla postavena budova hospodářské školy, dnešní 5. Mateřská škola Pelhřimov. Nyní slouží budova úředním účelům. Míra.

MUDr. František Váňa - Digitální archiv - Šechtl a Voseček

Informace čerpány z těchto zdrojů:

Na závěr historický snímek. Váňova vila je v dolním levém rohu. Uprostřed cvičiště. Skoro nahoře křižovatka U Stínadel x Pražská x Hodějovická. Dnes jsou u Pražské místo cvičiště budovy VZP a Policie.

Fotogalerie:

Pelhřimovská architektura: Váňova vila.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum