Dalibor Lipský | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Dalibor Lipský

15. září 2014. Dnešní článek jsem se rozhodl věnovat asi nejméně známému z bratrů Lipských, Daliborovi. Pokud prosím narazíte na nějaké nesrovnalosti, zanechte mi vzkaz. Děkuji. Miroslav Galko.

Dalibor, nebo také Borek, Lipský patří do slavné divadelní pelhřimovské rodiny. Narodil se 22. prosince 1930 v Pelhřimově. Bratr Lubomír Lipský v rozhovoru pro Aha! vzpomíná: Největším hereckým talentem byl nejmladší Dalibor. Dramatický byl i jeho příchod na svět. Narodil se dva dny před Štědrým dnem, ale my s bráchou jsme nic netušili. Tatínek nám to zatajil a maminčinu absenci odůvodnil tím, že je v nemocnici. Na Štědrý den otevřel tajuplně dveře obýváku, kde ležela na pohovce matka s Borkem v náruči.

Uprostřed Dalibor, vlevo Lubomír a vpravo Oldřich, foto: Česká televize

Zde jeho otec Vilém provozoval cukrárnu s kavárnou a rovněž vedl místní ochotnický spolek Jednota divadelních ochotníků (JDO - založeno 1. prosince 1894), kde se později zapojili všichni tři bratři. Představení se odehrávala v Národním domě, též nazýván a později přejmenován (1966) na Městské divadlo. Dalibor zde ztvárnil během svého života více než desítku rolí. A v roce 1944 ve svých 14 letech odehrál svoji první a poslední roli ve filmu Kluci na řece kde byl klapkou jeho bratr Oldřich Lipský.

Městské divadlo.

Bohužel si v Daliborově životě zahrály smutnou roli sedmičky. Dne 27. 7. 1947 ho o prázdninách při koupání v rybníku Stráž u Pelhřimova zabil blesk. Stalo se to sedmý den v týdnu v 17 hodin. Po prázdninách měl nastoupit do septimy a bylo mu 16 let (často je mylně uváděno 17) a 7 měsíců.

Rybník Stráž u Pelhřimova. Foto: Miroslav Galko.

Daliborova smrt měla vliv i na divadelní soubor. Pro předpokládanou účast na XVII. ročníku Hronova nastudovali Pelhřimovští Čapkovu Bílou nemoc, která byla inscenována ve dnech 14. až 17. června 1947, ale kvůli jeho úmrtí Rieger účast na Hronově odřekl.

Místo posledního odpočinku. Hřbitov Pelhřimov. Foto: Miroslav Galko.

O smrti Dalibora, se vyjádřil Lubomír Lipský pro iDNES: Točil jsem s panem režisérem Krejčíkem kdesi v pohraničí, kde mě zastihl telegram. Nemohl jsem vůbec nic dělat, jen jsem chtěl jet okamžitě domů. Pan režisér Krejčík měl pochopení a přerušil natáčení. Hluboce mě zasáhla také smrt mého čtyřicetiletého syna. Když umřela maminka, večer jsem šel hrát Charleyovu tetu. Práce je jediný účinný lék na žal, žádné prášky tak nepomohou. Ale víte, že se mi, čím jsem starší, nejvíc vybavují vzpomínky na brášku Borka? To byl takový můj mazlíček, o osm let mladší. Navíc se narodil 22. prosince, vánoční děťátko, které nám s bráchou rodiče nadělili pod stromeček.

Rodný dům na Masarykově náměstí č.p. 79. Foto: Street View - Google.

Při vyhledávání informací jsem na stránkách o gymnáziu v Pelhřimově narazil na tuto informaci: "27. července byl zabit bleskem při koupání žák VI.A Dalibor Lipský, nadaný herec, který již účinkoval v několika filmech." Dohledat se mi, ale podařilo pouze jeden film Kluci na řece.

Pokud Vás zajímá cokoliv o herecké rodině Lipských, doporučuji navšívit Síň Lipských aneb První české MÚZYum v Pelhřimově. A mimochodem, na jméno Dalibor Lipský můžete stále narazit. Je to syn Oldřicha Lipského, střihač.

Dalibor Lipský

Dalibor Lipský. Foto: Geni.com.

Narozen: 22. prosince 1930 - Pelhřimov

Zemřel: 27. července 1947 (16 let) - Pelhřimov

Rodina:

Matka - Josefa Lipská (Soukupová) *19. října 1899 - 22. března 1962 - 62 let

Josefa Lipská. Foto: Geni.com.

Otec - Vilém Lipský *23. říjen 1897, Jaroměř - 29. dubna 1983, Praha - 85 let

Vilém Lipský. Foto: Síň Lipských.

Bratr - Lubomír Lipský *19. dubna 1923, Pelhřimov - 2. října 2015, Praha - 92 let

Lubomír Lipský. Fotografie: Česká televize.

Bratr - Oldřich Lipský (článek se připravuje) *4. července 1924, Pelhřimov - 19. října 1986, Praha - 62 let

Oldřich Lipský. Fotografie: Česká televize.

Divadelní kariéra:

Divadelní hry - role

Jednota divadelních ochotníků "Rieger":

Taneček panny Márinky (1939) - Princ Viktor

Nezbedný bakalář (1941) - Druhý mendík

Forman Henčl (1942) - Karlíček

Princezna Pampeliška (1944) - Pastevec III.

Flachsmann - vychovatel (1944) - Robert Pfeiffer

Rajská zahrada (1944)

Pražský žid (1945) - Jehud

Ze života hmyzu (1945) - První slimák

Matka (1947) - Toni

Bílá nemoc (1947) - Syn

Falkenštejn (1946) - Kralevic Václav - Václav II.

Filmová kariéra

Profil: Borek Lipský - ČSFD

Film: Kluci na řece - ČSFD - 72%

Ukázka z filmu:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum