Oldřich Lipský | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Oldřich Lipský

Oldřich Lipský, režisér a scénárista - 4. července 1924, Pelhřimov - 19. října 1986, Praha - 62 let.

Oldřich Lipský

Oldřich Lipský se narodil v Pelhřimově jako prostřední z bratrů v Pelhřimově. Starší bratr - Lubomír Lipský. Mladší bratr Dalibor Lipský. V létě 1945 se přestěhoval z rodného Pelhřimova do Prahy, kde studoval práva a filozofii, ale po čase dal přednost divadlu, pracoval jako herec, režisér i umělecký ředitel v Divadle satiry.

Síň Lipských aneb První české MÚZYum v Pelhřimově

Po jeho uzavření pracoval ve filmovém studiu Barrandov, nejprve jako spoluscenárista a spolurežisér, svůj první vlastní film Cirkus bude natočil v roce 1954. Oldřich Lipský natočil mnoho velmi oblíbených filmů, mezi ně patří např. Jáchyme, hoď ho do stroje (1974), Marečku, podejte mi pero! (1976), Limonádový Joe (1964), Adéla ještě nevečeřela (1977) či Tajemství hradu v Karpatech (1981). Syn Dalibor je filmovým střihačem a producentem. Zdroj: Wikipedie.

Rodný dům na Masarykově náměstí č.p. 79

Otec Vilém měl v Pelhřimově cukrárnu s kavárnou, vedl rovněž místní ochotnický soubor Rieger a přesvědčil syny, aby v něm pracovali. Spolu se svým bratrem Lubomírem a dalšími vrstevníky, jako byl Otomar Krejča nebo Jiří Lír (který byl mimochodem jeho spolužákem ze školy), založili v Pelhřimově ochotnické Dramatické studio mladých.

Pamětní deska na rodném domě

Vzpomínky Lubomíra Lipského na bratra Oldřicha:

Tatínek dělal městského radního a pod sebou měl šest strážníků. Takový pelhřimovský ministr vnitra. Jednou se bratr Oldřich, šestiletý prvňáček, ztratil. Nepřišel do školy a paní učitelka dala vědět otci. Ten hned zapojil pelhřimovské strážníky, kteří pátrali po městě. Oldřicha našli až odpoledne - a víte kde? Na nádraží, kde očekával celý den plánovaný příjezd cirkusu Kludský, aby je mohl patřičně uvítat. Brácha miloval cirkus už odmalička.

85 let divadelního spolku Rieger:

V roce 1979 divadelní spolek Rieger oslavil 85 let od svého založení. Ochotníci jubileum připomněli velkolepým a náročním podnikem - festivalem z her, které v posledních letech nastudovali. Jako první uvedli 15. října Jiráskovu "Lucernu" a po ní 22. října Stroupežnického "Naše furianty". Slavnostní představení se uskutečnilo v sobotu 27. října 1979, kdy byla uvedena hra od Nestroye-Mahlera-Krause "Provaz o jednom konci", nastudovaná během roku 1978 za režie Marie Steinhauserové. Výtvarné stránky této inscenace se opět ujal Zdeněk Vonásek. Význam provedení tkvěl zejména v textu závěrečné písně. Hra měla úspěch a nutno podotknout, že v té době patřila do repertoáru takzvaných nedoporučovaných autorů.

 

Oldřich Lipský, Lubomír Lipský a Jiří Lír na oslavě výročí 85 let od založení divadelního spolku Rieger, foto Petr Hložek 27. října 1979

V onen slavnostní sobotní večer se představení zůčastnila celá plejáda významných hostů. V hledišti zasedl čestný člen Riegera a bývalý vynikající ochotník Vilém Lipský a po jeho boku oba synové - režisér a národní umělec Oldřich Lipský a herec Lubomír Lipský. Dále byli přítomni Jiří Lír, Václav Vydra, Zbyněk Vavřín, Máša Hovorková a další. Člen Riegera Karel Maška byl při této příležitosti odměněn za dlouholetou práci v souboru Tylovým zlatým odznakem. Po skončení představení se konal divadelní ples, který moderovala tehdejší televizní hlasatelka Eva Dudková a jehož součástí se stalo posezení pražských a dalších hostů s ochotníky při hudbě. Zdroj: Ochotníci.info

Fotogalerie:

Rodinné fotografie, Síň Lipských aneb První české MÚZYum - ukázky z práce Oldřicha Lipského a hrobka v Pelhřimově.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum