Dvůr Peklo | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Dvůr Peklo

12. února 2022

Dvůr Peklo po několika letech. Kaplička byla opravena na jaře 2019. Dvůr dále chátral.

V únoru 2022 už z budov téměř nic nezůstalo. Probíhají zde práce a dá se očekávat, že za rok z budov nezůstane vůbec nic, naopak se dá předpokládat nová výstavba.


12. února 2017

Peklo je hospodářský dvůr nacházející se severně od Pelhřimova a je připomínán v pelhřimovské městské knize už v roce 1542.

Proto jsem se vydal jedno sobotní odpoledne směr sever. Cesta pekelná názvem i doslova, místy až půl metru navátého sněhu. Za krátkou dobu se přede mnou otevírá obraz Pekla. Při fotografování jsem usedlost obešel kolem dokola, ale dovnitř jsem se neodvážil. Jde o soukromý majetek a hlavně mi to připadá dost nebezpečné.

Na fotografiích je vidět také kaplička, která měla být v roce 2016 opravena. Bohužel z opravy sešlo. „Pani majitelka se rozhodla s námi ukončit spolupráci a my její rozhodnutí musíme respektovat a veškeré aktivity kolem této kapličky rušíme,“ vysvětluje Pavel Koubek ze Sdružení Zelené srdce. Je to škoda, protože sdružení už mělo připravené peníze. Kaple Peklo - fotogalerie a video z listopadu 2015.

Usedlost Peklo

Zajímavost: Pověst hovoří o tom, že se tu utkali démoni s několika mnichy, kteří tudy v noci putovali z Těchoraz. Mniši démony a pekelné bestie zahnali a v klidu došli domů. Na tomto místě byl postaven nejdříve kříž a později kaple. Nakonec se zde začalo říkat v Pekle.

Letecké snímkování, srovnávací fotografie, horní snímek 1953, spodní snímek 2010

Historie. Velmi děkuji za možnost čerpat informace z Diplomové práce - Martiny Hlavičkové:

První dokázaný majitel pozemků v pekle je Matouš Rutt, který zde roku 1632 koupil 2 palouky, kus pole, louku a dva rybníky. V závěti Matoušova syna Mikuláše Františka Rutta (který vykonával funkci primátora), sepsané 30. května 1668, je první zmínka o existenci poplužního dvora v této lokalitě. Mikuláš František k hospodářství přikoupil další pozemky. Dvůr byl v té době městský a zůstalo tomu tak zřejmě až do roku 1950, kdy se stal součástí státního statku.

V roce 1771, kdy praporečník Karowinský provedl první číslování domů, byl dům označen číslem 233. V rukou rodiny Ruttovy zůstalo hospodářství až do roku 1803, kdy ho včetně dobytka a všech pozemků prodali Františkovi a Johanně Neumanisch. Znovu statek změnil majitele v roce 1836, kdy ho po smrti Františka Neumanische jeho žena prodala manželům Steckelovým z Červené Řečice.

V roce 1884 nechal (v rámci sporů o parcelu s cestou) František Stekl vypracovat list držebností patřících ke dvoru Peklo. V 19. a zřejmě i 20. století při velkostatku fungoval lihovar, uváděný dokonce jako největší místní.

Srovnávací fotografie, nahoře 17. ‎dubna ‎2010 a dole 11. února 2017.

V současnosti je usedlost Peklo na prodej za cenu 1.599.000 Kč.

Dvůr Peklo 2010

Dvůr PekloNa fotografiích můžete porovnat podobu ze 17. ‎dubna ‎2010.


 
 
 
 

Dvůr Peklo 2017

Dvůr PekloNa fotografiích současnost z 11. února 2017.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dvůr Peklo 2022

Dvůr Peklo. Na fotografiích současnost z 12. února 2022.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum