Výstava hub | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Stálá expozice dřevin a rostlin ČR - Výstava hub

24. září 2023

PELHŘIMOV: Stálá expozice dřevin a rostlin ČR - Výstava hub

Nyní na Masarykově náměstí 17 v druhém patře v domě galerie M a muzea strašidel - VÝSTAVA HUB

Přijďte výstavu navštívit a dozvědět se zajímavé informace.

Kotrč kadeřavý

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je mohutná jedlá chorošovitá houba keříčkovitého vzhledu, která parazituje převážně na kořenech borovic.

Kotrč kadeřavý lze nalézt od července až do října, nijak hojně. Roste nejčastěji u paty kmene borovice, případně na borovicovém kořenu zanořeném v zemi či vystouplém na povrch, na pařezu či trouchnivém padlém kmeni borovice nebo i na složeném borovém dřevě. Vzácně se vyskytuje i na živém či mrtvém dřevě jiných jehličnatých stromů, například modřínů či smrků.

Houba na živém dřevě jehličnanů parazituje a způsobuje jeho „hnilobu“, mrtvé pařezy atd. pak rozkládá a vyživuje se saprofyticky.

Anýzovník vonný

Anýzovník vonný je nejedlý druh houby. Roste především na trouchnivějících pařezech smrků. Vyznačuje se intenzivní a výraznou anýzovou vůní.

Roste velmi hojně na pařezech smrků, vzácněji i na jiných jehličnanech, řidčeji na jedlích. Anýzovník upřednostňuje kyselé půdy od nížin po pahorkatiny. Vyskytuje se také v horských deštných pralesích Malajsie.

Plstnáteček severský

Klobouk je 50 AŽ150 mm široký, polokruhovitý až vějířovitý, odstávající 20–100 mm a 10–30 mm vysoký. Svrchní neplodná strana klobouku je bílá se žlutými skvrnami, v mládí drsně chlupatá, později olysávající a hrbolkatá. Okraj klobouku je zprvu tupě zaoblený, nakonec ostrý.

Roste poměrně hojně, v bohatých trsech či skupinách, na pařezech, větvích či kmenech jehličnatých stromů, především na smrcích a jedlích. Způsobuje bílou hnilobu dřeva. Jednotlivé klobouky mohou být uspořádány vedle sebe nebo střechovitě nad sebou, často vzájemně srůstají.

Jidášovo ucho

Boltcovitka ucho Jidášovo, jinak též ucho Jidášovo či boltcovitka bezová je hojná jedlá stopkovýtrusá houba, rostoucí převážně na bezu. Sbírat se mohou jak čerstvé, tak uschlé plodnice. Plodnice porostlé řasami ke sběru vhodné nejsou.

Houba v Česku roste hojně, a to po celý rok včetně zimy. Vyskytuje se převážně na živých i odumřelých větvích bezu černého, roste také na dřevě listnatých stromů ve vlhčích lesích.

Přijďte navštívit a dozvědět se zajímavé informace.

Sledujte na Facebooku - Stálá expozice dřevin a rostlin ČR:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100091430587689

Autor fotografií 9. a 23. září 2023, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Výstava hub

Stálá expozice dřevin a rostlin ČR - Výstava hub. Autor fotografií 9. a 23. září 2023, Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum