Jihlavské Káčko | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




PELHŘIMOV: Jihlavské Káčko zajíždí i do Pelhřimova

14. května 2021

PELHŘIMOV: Jihlavské Káčko

Jihlavské Káčko fungující přes 20 let zajíždí i do Pelhřimova

Centrum U Větrníku v Jihlavě neboli Káčko je kontaktní a poradenské centrum pro uživatele drog. Své služby však nabízí i osobám blízkým uživatelům drog. Káčko funguje již od roku 1999, pod Oblastní charitou Jihlava. Veškeré služby jsou poskytovány anonymně a zdarma.

Do Pelhřimova jezdí terénní dvojice každé pondělí a klientům je k dispozici v odpoledních a podvečerních hodinách. „Pro svoji práci máme speciálně upravený vůz, který poskytuje bezpečné prostředí třeba pro testování na infekční nemoci nebo poradenství,“ přibližuje Anna Mištová, vedoucí pracovnice Centra U Větrníku.

Terénní dvojice se v Pelhřimově a okolí setkává se stálými klienty, kterým vyměňuje použitý infekční materiál, mluví s nimi o bezpečnějším užívání drog či řeší nástup do léčby. Na pořadu dne jsou ale také témata jako sociální dávky, bydlení, zdraví apod. Se zdravím souvisí také testování na infekční nemoci, které káčko nabízí. „Otestovat se také může veřejnost, a to při akci Zjisti, jak na tom jsi!, jejíž druhý ročník proběhne v srpnu,“ s předstihem informuje Michaela Bartoňová, terénní pracovnice Káčka zajíždějící do Pelhřimova. V terénních lokalitách se pracovníci provádí i tzv. monitoring, při kterém prochází město, oslovují potenciální klienty a sbírají pohozený injekční materiál.

Zjisti jak na tom jsi

V Pelhřimově káčko spolupracuje i s několika lékárnami, kde jsou k dispozici zdarma Káčko-balíčky pro bezpečnější aplikaci drog. Cílem je získání nových klientů a dostupnost čistého injekčního materiálu o víkendech či svátcích. Výměnný program mimo jiné šetří veřejné finance, jeden injekční set stojí 15 korun kdežto léčba žloutenky typu C, kterou se uživatelé drog mohou při sdílení jehel nakazit, vyjde na cca půl milionu.

V rámci terénní práce však pracovníci nejsou jen v Pelhřimově, zajíždí také do okolních měst či obcí. Spolupracují také s různými místním subjekty jako se sociálním odborem nebo Občanskou poradnou. Svou práci rádi prezentují nejen svým kolegům v sociálních službách, ale také o ni přednášejí na středních školách či odborných učilištích. Studenti mají také možnost přijet na exkurzi do budovy Centra U Větrníku v Jihlavě.

I přes různá omezení, která byla zavedena v reakci na vládní nařízení proti šíření COVID-19, zůstávají terénní pracovnice stále aktivní a nadále je můžete potkávat v ulicích Pelhřimova, kde je můžete oslovit a zeptat se na jejich práci. „Kontaktovat nás můžete s jakýmkoli dotazem, jak osobně, tak i prostřednictvím telefonu, webového formuláře nebo na facebooku. Žádné téma pro nás není tabu a jsme otevřeni jakékoli komunikaci,“ dodává Anna Mištová.

Autory článku jsou Michaela Bartoňová a Anna Mištová.

Kontakty:

Centrum U Větrníku, U Větrníku 862/17, Jihlava, 586 01 Jihlava 1

Mobil: 736 523 675, e-mail: kacko@jihlava.charita.cz

https://jihlava.charita.cz/co-delame-nase-sluzby/vypis-sluzeb/k-centrum/

facebook: Káčko Jihlava - https://www.facebook.com/kacko.jihlava

Instagram: kackojihlava - https://www.instagram.com/kackojihlava/

PELHŘIMOV: Jihlavské Káčko

PELHŘIMOV: Jihlavské Káčko zajíždí i do Pelhřimova.


Poskytování služeb v terénním autě Poskytování služeb v terénním autě
Terénní dvojice Terénní dvojice
Zjisti jak na tom jsi Zjisti jak na tom jsi

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum