Jiří Lír | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Jiří Lír

19. června 2018 - Miroslav Galko

Jiří Lír se narodil v Pelhřimově 19. června 1923 v čísle popisném 169 na dnešním Karlově náměstí.

Rodný dům Jiřího Líra, Karlovo náměstí 169 v Pelhřimově - Mapy Google

Po svém otci, kterým byl pelhřimovský gymnaziální profesor kreslení a deskriptivy Josef Lír, zdědil výtvarný talent a koncem života se věnoval malování, jeho insitní obrazy jsou sběrateli žádány. Spolužákem Jiřího Líra byl již od první třídy Lubomír Lipský, kdy spolu seděli v jedné lavici. Velký herec malých rolí zahrál si v neuvěřitelných 180 filmech.

Jedna z nejznámějších a jeho nejoblíbenější je role hostinského Bedřicha Rambouska ve filmu Vesničko má středisková (1985). Zajímavostí ve filmu je, že ho doktor (Rudolf Hrušínský) posílá do Pelhřimova kde se herec narodil.

Tajemník MNV a člen Riegru Vítek vítá Jiřího Líra, foto P. Hložek 27. října 1979

Jiří Lír zemřel 20. srpna 1995 ve věku 72 let v Praze. V Pelhřimově je po něm pojmenována ulice.

Oldřich Lipský, Lubomír Lipský a Jiří Lír na oslavě výročí 85. let od založení divadelního spolku Rieger, foto P. Hložek 27. října 1979

Zajímavost o krematoriu v Pelhřimově:

Ač se zdá, že krematorium v Pelhřimově je pouhý mýtus, není tomu tak. Výstavba byla plánována, ale v roce 1980 odsunuta. Z dnešního pohledu navždy. Zdroj: Kroniky města Pelhřimova.

Kroniky města Pelhřimova - 1980

Jak to bylo s nápadem zmínit krematorium ve filmu? Na počátku měla být domněnka, že se zde již dokonce staví. To se odehrálo okolo roku 1985. Dovolím si přesně citovat Ľubomíra Smatanu z pořadu Českého rozhlasu Radiožurnál:

Jan Šmíd mi vyprávěl mnoho zajímavostí z Pelhřimova a okolí a nezapomněl ani na legendu o filmovém omylu. Na filmy se Honza specializuje a o krematoriu mluvil se Zdeňkem Svěrákem, takže to má z první ruky. Za všechno prý můžou zuby. Zdeněk Svěrák hledal zubaře, přes něj se dostal na vesnického felčara, který se později stal předobrazem pana doktora (Rudolf Hrušínský) ve Vesničce mé střediskové (1985). A když se od něj vracel, někdo před Pelhřimovem utrousil: „Tady staví krematorium.“ Svěrák si to zapamatoval a omyl byl na světě. Stavěli pouze smuteční síň a ta tu stále stojí.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum