Krematorium v Pelhřimově | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Krematorium v Pelhřimově

22. března 2023 - aktualizovaný článek z 4. září 2014

Kde jsou kořeny našeho krematoria? Kdy a kdo stál na počátku?

Na počátku Pelhřimovského krematoria měla být domněnka, že se zde již staví. To se odehrálo okolo roku 1985. Ľubomíra Smatanu v pořadu Českého rozhlasu Radiožurnál uvedl:

Jan Šmíd mi vyprávěl mnoho zajímavostí z Pelhřimova a okolí a nezapomněl ani na legendu o filmovém omylu. Na filmy se Honza specializuje a o krematoriu mluvil se Zdeňkem Svěrákem, takže to má z první ruky. Za všechno prý můžou zuby. Zdeněk Svěrák hledal zubaře, přes něj se dostal na vesnického felčara, který se později stal předobrazem pana doktora (Rudolf Hrušínský) ve Vesničce mé střediskové (1985). A když se od něj vracel, někdo před Pelhřimovem utrousil: „Tady staví krematorium.“ Svěrák si to zapamatoval a omyl byl na světě. Stavěli pouze smuteční síň a ta tu stále stojí.

Pelhřimov, smuteční obřadní síň (rok stavby zatím neznám) u hřbitova u Křemešnické ulice. Autor: Ondrej.konicek.

Tomuto ovšem předchází málo známý záznam z kroniky Pelhřimova:

Kronika města Pelhřimova 1980:

Na pelhřimovském hřbitově je tři a půl tisíce hrobových míst a 288 míst pro urny. V nejnovější části asi 250 hrobových míst. Hřbitov se už dále nebude rozšiřovat. V příštích letech se počítá se stavbou obřadní síně a chladicích boxů. Výstavba krematoria byla odsunuta. Nyní jsou potíže s uložením zemřelých před pohřbem a obřadní síň je moc malá.

https://www.mestopelhrimov.cz/html/files/kroniky/album_1975-1984/187.JPG

https://www.mestopelhrimov.cz/html/files/kroniky/album_1975-1984/188.JPG

Film Vesničko má středisková

Film se stal velmi populární a všichni si zapamatovali Pelhřimov jako město kde je krematorium.

Zajímavosti:

Krematorium, i když jiné, hrálo v hereckém životě Rudolfa Hrušínského, aspoň podle mě, velkou roli. Zahrál si hlavní roli ve filmu Spalovač mrtvol.

Herec Jiří Lír (ve filmu postava hospodského - Bedřich Rambousek), kterého do Pelhřimova Rudolf Hrušínský posílá, se 19. června 1923 v Pelhřimově narodil.

Skutečné krematorium

V srpnu v roce 2010 se Pelhřimov dočkal. Bylo zde postaveno opravdu první krematorium. Zpřístupněno bylo 25. srpna 2010 v 15:00. A při slavnostním zahájení provozu shořelo dne 28. srpna 2010 v 18:00 a s ním i trápení, která lidé napsaná na papíru vložili do rakve.

První krematorium z roku 2010. Autor fotografií: Hasičský záchranný sbor ČR.

Krematorium slavnostně otevřel a zapálil starosta Pelhřimova Leopold Bambula. Při jeho marném hašení byl ustaven rekord v dálkové přepravě vody v hasičských helmách. Za 21 minut řetězec 181 osob dopravil 120 hasičských přileb s vodou na vzdálenost 415 metrů od městské kašny k historické stříkačce. Rekord byl zapsán do České knihy rekordů.

Další fotogalerie (Hasičský záchranný sbor ČR): Krematorium - otevřeno - shořelo.

Dne 1. dubna 2011 ve 14:00 byla slavnostně odhalena pamětní deska krematoria. Adresa: parkoviště u KD Máj - u zadní části budovy (třída Legií).

Pamětní deska

A jedno vážně nevážné video.

Další krematoria

15. srpna 2014 ve 12:00 odhalil starosta Leopold Bambula znovu v Pelhřimově krematorium. A znovu mělo stejný osud jako jeho předchůdce.

Jen bylo o něco menší. Zmenšený model krematoria byl postaven před Šrejnarovským domem na pelhřimovském náměstí. Do schránky v krematoriu mohli opět lidé vhazovat lístky se svým problémem. Shořelo v sobotu 23. srpna 2014 v devět hodin večer v rámci Celostátního festivalu hasičských dechových hudeb.

A co bude ještě dál?

Dá se předpokládat, že se čas od času budou v Pelhřimově objevovat další a další, menší nebo větší, krematoria. A všechny, jak je jejich tradice v našem městě, shoří. Konec?

Aktualizace 4. září 2015:

29. srpna 2015 shořelo v Pelhřimově o Bartolomějské pouti další, v pořadí již třetí, krematorium. A bude se tak pokračovat dál. Každý rok se tak symbolicky spálí starosti pelhřimovských občanů ve zmenšeném modelu krematoria.

Krematorium 2016:

9. srpna 2016 - Pelhřimov má opět po roce fiktivní krematorium, které v legendárním filmu Vesničko má středisková, doporučuje navštívit hostinskému Bedřichovi lékař Skružný, vzniklo opět po roce v pondělí 8. srpna v Pelhřimově.

Autor textu, fotografií a videa: Miroslav Galko

P.S.: Jen taková jedna zajímavost, podrobnější info zde >>>:

Krematorium v Pelhřimově

Krematorium v Pelhřimově.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum