Kam zmizely sochy | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Kam zmizely sochy

20. července 2011 - aktualizováno 12. června 2022 (doplněny další fotografie a upraven popis).

Na dotazy čtenářů, kam zmizely staré sochy, které stály ve městě Pelhřimov před rokem 1989. Konkrétně se jedná o sochu Klementa Gottwalda, sochu Vesmír od kina stejného jména, Julia Fučíka a V. I. Lenina od 2. ZDŠ.

Údajně měly být uskladněny někde v budově Technických služeb v sadech - sochy Gottwalda a sochy Vesmír. První dotaz tedy zamířil do Technických služeb města Pelhřimova.

Dobrý den, Vámi hledané sochy byly uskladněny po demontáži krátce v Technických službách a pak byly před cca 15 lety odprodány za souhlasu tehdejšího vedení města někam do Severních Čech. Bohužel už na TSmP nepracuje žádný pamětník, který by si pamatoval, kam přesně. Lituji, že Vám nemohu podat příznivější zprávu, ale nejste první kdo se o toto zajímá. Starý Vladimír TSmP.

Socha Klementa Gottwalda

Další dotaz směřoval na Městský úřad, odkud odpověděl pan Matiášek:

Dobrý den. Zajímal jsem se o osud soch v Pelhřimově. Sochy byly dány k roztavení, aby posloužily jako materiál pro sochy dětí v Lidicích. Socha Vesmír od kina byla již v dezolátním stavu (byl to pouze plech), takže je zlikvidovaná. Žádné sochy už u nás nejsou. S pozdravem ing. Matiášek, MěÚ Pelhřimov.

Minimálně osud sochy Klementa Gottwalda byl dohledán. Bronz roztaveného sochy byl použit na odlití několika soch lidických dětí. Může nás potěšit, že dnes reprezentuje lépe než v minulosti.

Podrobnější informace o památníku v Lidicích - Pomníku dětských obětí války, se dočtete na oficiálních stránkách:

https://www.lidice-memorial.cz/pamatnik/pomnik-detskym-obetem-valky/

Socha: Julius Fučík

V prostoru mezi dnešní Obchodní akademií a Gymnáziem. Hlavní autor - Josef Kříž (1932 - 2006). Slavnostní odhalení - 9. května 1961. Odstraněna po roce 1989. Celý článek o vzniku a odhalení sochy zde >>>

Socha: Vesmír

Socha byla umístěna 21. listopadu 1962 před nově otevřené kino Vesmír (4. listopadu 1962). Autor - Josef Kříž (1932 - 2006). Celý článek o kinu a soše Vesmír zde >>>

Socha: Klement Gottwald

Umístění na náměstíčku před kinem Vesmír. Slavnostní odhalení první sochy - 23. listopadu 1976. Socha nesplnila očekávání (údajně měla na jedné ruce šest prstů) a proto byla odstraněna. Nová odhalena 12. prosince 1979. Autoři: Ladislav Novák, hlavní autor (1908 - 1994). František Radvan, další autor (1922 - ???). Podrobnější článek se připravuje.

Kam zmizely sochy

Kam zmizely sochy. Fotogalerie: 1. a 2. Julius Fučík. 3. Socha Vesmír. 4. Klement Gottwald. 5. Pomník dětských obětí války, autor snímku Honza Groh (Wikipedie).


Julius Fučík Julius Fučík
 
 
 
Pomník dětských obětí války Pomník dětských obětí války

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum