Střelba na náměstí | Pelhřimovský magazín

Střelba na náměstí 8. května 1945

8. května 1945

Text: Kroniky města Pelhřimova

Místní rozhlas vyhlašuje Hauckovo (velitel SS Walter Hauck) nařízení o shromažďování osob, zdůrazňuje Hauckovu vyhrůžku, že se bude střílet. A v několika okamžicích se skutečně střílí. Lidé zděšeně prchají z náměstí, některé osoby se kryjí ulehnutím k zemi nebo zděšením omdlévají. Co se vlatně stalo? Nepatrná věc způsobila ztrátu mladého života.

Zcela vpravo hotel Slávie, pohlednice kolem roku 1942

Když jel Hauck ke Slávii, chtěl jej zvěčnit svým aparátem fotograf a reportér Račanský. Stál u vchodu do domu cukráře Koláře (Masarykovo náměstí 27), vedle hotelu Slávie (Masarykovo náměstí 29). Hauck zahlédl, jak bleskla komora, ve svém strachu se domníval, že je to výstřel a dal rozkaz svým vojákům, aby stříleli na Kolářův dům. Mladý p. Miroslav Kolář zavíral právě vrata domu a v té chvíli ho zasáhly střely z automatických pistolí Hauckových esesáků. Vojáci, když viděli, že jsou vrata zavřena, rozbili výkladní skříň cukrářství a tudy vnikli do domu (fotograf Račanský prchl kuchyní a přes Koutkův a Hájkův dům. Teprve večer byl nalezen v Záložně u večeře a zatčen. Aparát byl zabaven a film byl za dozoru esesáků vyvolán drogistou Štěpánkem).

Městský rozhlas potom na pokyn Haucka vydal provolání k obyvatelstvu:

"Prosíme pozor! Důležité provolání všem občanům města Pelhřimova!

Dnes v ranních hodinách hodinách agent provokatér vystřelil z domu pana Koláře, cukráře v Pelhřimově, na velitele SS Hauptbannführera Haucka a jen o vlas střela minula. Kdyby byl zasažen on nebo někdo jiný z příslušníků jeho sboru, město by lehlo popelem a obyvatelstvo by bylo postříleno."

Tuto lež si vymyslil Hauck a zástupci města to musili přijmout. Hauck vyhrožoval, že osud města by byl horší než Leskovic (5.-6. května vypálené a 25 obyvatel bylo postříleno), poněvadž má na nádraží obrněný vlak.

Další související články o událostech z 8. a 9. května 1945 v Pelhřimově.

Střelba u nádraží a Příchod Rudé armády

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum