Kojčice | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Kojčice

Obec Kojčice (německy Kojtschitz) se nachází v okrese Pelhřimov v Kraji Vysočina. Žije zde 336 obyvatel. V údolí severozápadně od Kojčic protéká říčka Hejlovka. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1379. Od 1. ledna 1980 do 23. listopadu 1990 byla obec součástí města Pelhřimov.

Co si představím ve třech slovech, když se řekne Kojčice: Marečku, podejte mi pero!, kaplička a krásná krajina.

Název obce pochází z příjmení Kojek.

Památky:

Boží mukaPro daný region charakteristická raně barokní kamenná sloupková boží muka situovaná u novogotické kaple vyrůstají ze čtyřbokého soklu s rytým nápisem a datací 1678. Štíhlý hranolový dřík vynáší kaplici prolomenou ze tří stran mělkými nikami.

Pamětní kámenPamětní kámen s vyrytým křížem a nečitelným textem byl pravděpodobně při radikální proměně komunikační sítě odstraněn nebo zasypán. V současnosti je vedený jako ztracený.

Pamětní kámen - Žulový pamětní kámen s vytesaným křížem s trojlistým ukončením ramen se nacházel v ležaté poloze u Šlajferkova či též Veverkova mlýna. I přes opětovné hledání nebyl kámen doposud nalezen, je ale pravděpodobné, že se ztracený kámen nachází pod zemí.

Kaplička v Kojčicích

Pověst:

Kojčice a divoženky. Jedna z nich, čarovně krásná, se zalíbila místnímu chalupníkovi, který si ji vzal za ženu. Ale nedobře to dopadlo.

Zdroje použité v článku: Český rozhlas, Národní památkový úřad a Wikipedie.

Pohlednice Kojčice - 1920:

Kojčice

Cestou necestou Kojčice. Foto a video 5. července 2017.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum