Stanovice | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Stanovice

Stanovice (německy Stanowitz) je vesnice, část městyse Nová Cerekev v okrese Pelhřimov. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1379. Nachází se asi 2,5 km na severovýchod od Nové Cerekve. V roce 2009 zde bylo evidováno 62 adres. V roce 2001 zde trvale žilo 47 obyvatel. Stanovice leží v katastrálním území Stanovice u Nové Cerekve o rozloze 5,58 km². V budově Pachtova špejcharu při čp. 10 bylo v roce 2006 otevřeno malé Zemědělské muzeum.

Co si představím ve třech slovech, když se řekne Stanovice: Kaple Narození Panny Marie, Pachtův špejchar a "modrá" boží muka.

Památky (Národní památkový úřad):

Sýpka (Pachtův špejcharOjediněle dochovaný renesanční špýchar s hodnotnou průčelní fasádou zdobenou psaníčkovým sgrafitem pochází z roku 1596. Dvoupodlažní stavba přibližně čtvercového půdorysu dispozičně přestavěná v 19. století je součástí areálu zemědělské usedlosti čp. 10.

Venkovský důmUsedlost s přízemním zděným domem z počátku 19. století, přestavěným do současné podoby koncem 19. století. Číslo popisné 12.

Venkovská usedlostUsedlost s přízemním zděným domem (z počátku 19. století, přestavěným do současné podoby na počátku 20. století) chlévy, branou, stodolou a renesanční sýpkou. Číslo popisné 10.

Pamětní deskaKlasicistní pamětní deska z roku 1834 upomínající na přestavbu mlýna připomínaného již roku 1593 je vsazena nad vstupem do zdi severního průčelí mlýna čp. 34. Obdélná litinová deska s nápisem je v rozích zdobena reliéfy listů otočených špičkou do středu.

Pamětní kámenŽulový deskový kámen s reliéfním křížem původně situovaný při rozcestí k Pejškovu byl dle informací místního občana zasypán při úpravách komunikace a nachází se ukrytý pod povrchem terénu. Současná ani archivní fotodokumentace se nedochovala.

Kaple Narození Panny Marie ve Stanovicích

Kapli Narození Panny Marie postavili v letech 1905 až 1906 Josef Mazanec a František Veselý z Nové Cerekve. Podle plánu pelhřimovského stavitele K. Postráneckého.

Pod kaplí se nachází "Posezení u studny" s dřevěnou pumpou. Celá okolní úprava, včetně kamenné mozaiky ve které jsou zobrazeny půdorysy všech stavení je připomínkou zachovalé okrouhlice (druh vesnice s domy kolem okrouhlé návsi) i skutečnosti, že již více než 700 let se zde u pramene setkávaly celé generace obyvatel Stanovic.

Boží muka pocházejí z roku 1642 a jsou u původní cesty do Nové Cerekve. Nová cesta z počátku 20. století již vede jinudy.

Kroniky města Pelhřimova: 16. září 1985 došlo na silničním přejezdu u Stanovic k střetnutí traktoru s osobním vlakem. Na traktorovém vleku zahynulo 8 pracovníků JZD Nová Cerekev.

http://www.mestopelhrimov.cz/html/files/kroniky/album_1984-1991/030.JPG

Zdroje použité v článku: Národní památkový úřad a Wikipedie.

Stanovice

Cestou necestou - Stanovice. Foto a video - 9. srpna 2017.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum