Starý Pelhřimov | Pelhřimovský magazín

Hledat

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Starý Pelhřimov

Starý Pelhřimov leží asi kilometr severozápadně od Pelhřimova. Trocha statistiky: 331 obyvatel a 91 domů (Český statistický úřad k 1. lednu 2011). Zeměpisné souřadnice: 49°26′20″ - 15°11′46″ (Mapy.cz).

Co si představím ve třech slovech, když se řekne Starý Pelhřimov: Kaplička, koně a umrlčí cesta.

Kapličku jsem si oblíbil, je pěkně opravená a koukám na ní z okna v Pelhřimově :-) Koně vidím kolem celé obce, když se tam jdeme projít, ale možná jich není zase až tolik :-) A umrlčí cestu, vedoucí do Myslotína, mám rád pro pěknou procházku.

Obec byla založena před více než osmi sty lety. Mnoho tehdejších osadníků pocházelo z Německa. Byli to jednak horníci ve stříbrných dolech a také němečtí kolonisté. A z této doby pochází také celá řada velmi neobvyklých místních názvů, takových zkomolenin z Němčiny. Například Pouch, Rejhle, Tepiclouny nebo Čuklejt (lupiči zde v lesích volali "Anzuk, kleid!" - "Dej sem šaty!"). Podle jedné z variant se jedná o původní osadu Pelhřimova, která se však pro nedostatek vody nemohla dále rozvíjet a zůstala jen strážní (Český rozhlas).

O obci:

Starý Pelhřimov je rozdělen velmi rušnou silnicí I/19. Protože rovinka na které obec leží svádí k rychlé jízdě, byl zde, ve směru z kopce od Tábora, v roce 2014 vybudován zpomalovací semafor a umístěno měření rychlosti. Bohužel zrušený přechod pro chodce se nevrátil.

Starý Pelhřimov

V obci funguje Sbor dobrovolných hasičů. Rekonstrukce hasičské zbrojnice spolu s přístavbou proběhla v roce 2007. SDH Starý Pelhřimov - Facebook. Kulturní dům v centru obce je mimo provoz již dlouhé roky. V roce 2003 jej koupila společnost MP 3 z Příbrami a nějakou dobu v něm provozovala diskotéky. Pro hladové turisty poslouží Motel Gurmania, který nabízí i ubytování. Mimo menších firem a společností dominuje ve Starém Pelhřimově již přes dvacet let podnik Production Sito. Vyrábí mycí houbičky, drátěnky, hadry, utěrky a další pomůcky.

Mimo meziměstských autobusů zajíždí do obce také MHD z Pelhřimova.

Turistické zajímavosti:

Hřbitovní kostel svatého Jana Křtitele - Založen byl asi v 1. polovině 13. století a přestavěn v polovině 18. století. Hodnotná barokní sakrální architektura v ohrazeném hřbitovním areálu je situovaná na jižním okraji Starého Pelhřimova. Jednolodní obdélný kostel s trojboce uzavřeným presbytářem a hranolovou věží nad závěrem má průčelí završené barokním volutovým štítem (kulturní památka - Národní památkový ústav). Kostel v roce 1930 vyhořel (celý článek + fotografie). Fotogalerie a video - srpen 2017.

Hřbitovní kostel sv. Jana Křtitele,fotografie - Jaroslav Staropražský

Kaplička - na jihovýchodě obce, v posledních letech proběhla zdařilá rekonstrukce. Fotogalerie.

Starý úvoz - torzálně dochovaná středověká a raně novověká úvozová cesta spojující Pelhřimov se Starým Pelhřimovem je hodnotnou archeologickou lokalitou. Dochovaný relikt narušený novodobou zástavbou je částečně zpevněný štětovým povrchem (kulturní památka - Národní památkový ústav). Podle pověstí se v oblasti této úvozové cesty zjevovali staropelhřimovští běsové.

Umrlčí cesta - vede z Myslotína na hřbitov ve Starém Pelhřimově, zajímavostí je most nad železniční tratí, z roku 1888, dva a půl kilometru od obce. Článek a fotogalerie.

Malé muzeum Bible (www stránky) - téměř 400 výtisků Biblí v 60 jazycích. Zřizovatel: "Biblický teologický seminář", sběratel Biblí a správce muzea je teolog Vladislav Donát. Starý Pelhřimov čp. 45. Článek z návštěvy a fotogalerie.

Galerie WPC - Starý Pelhřimov čp. 46.

Smírčí (pamětní) kámen - umístěn na návsi před hasičskou zbrojnicí pod kostelem.

Smírčí kámen

Pověsti:

Pověsti z Pelhřimovska: Starý Pelhřimov ke kterému se váže řada pověstí, uslyšíte třeba tu, která se váže ke kostelu Sv. Jana Křtitele. Zdroj: Český rozhlas.

Staropelhřimovští běsové

Při cestě z Pelhřimova do Starého Pelhřimova, v místě, kde prý kdysi stála šibenice, byla kamenná boží muka s motivem Sedmibolestné Panny Marie. Podle pověsti se sem na dušičky o půlnoci slétali běsové (čerti) a čodějnice. Přesvědčil se o tom jeden měšťan, když tudy pozdě v noci šel a zapoměl, že je noc před dušičkami. O půlnoci se kolem sloupu zvedl silný vítr a slétaly se tam staré čarodějnice.

Staropelhřimovští běsové - foto z výstavy: Pověsti z Pelhřimovska

Rozdělaly oheň a zaklínaly zlé duchy. Z ohně začala stoupat pára, stále houstla, až se z ní stal běs s ohnivýma očima a s pochodní v ruce. Zároveň bylo slyšet úpění a vzdychání. Pak vše ztichlo, kolem ohně sedělo s čarodějnicemi mnoho běsů a s divokým rykem pojídali lidské maso. Ukrytý měšťan se hrůzou ani nemohl hnout z místa. Když ve městě odbila jedna hodina, vše rázem zmizelo.

Zdroje použité v článku: Český rozhlas, Muzeum Pelhřimov, Národní památkový ústav a Wikipedie.

Fotogalerie:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum